Vi her i Nord-Amerika er velsignet med et stort utvalg av ville, innfødte urter som nesten ingen vet om. Vi har våre egne ville mynter, ville frø og aromatiske blader som er lik vår kanoniske europeiske pantry. Monardella villosa og fetterne er noen av de beste.

Kjent av de fleste som fjell pennyroyal, Monardella odoratissima, som du kanskje kunne fortelle ved navnet, er en intenst aromatisk, flerårig fjellurt som vokser over hele Stillehavet Vest og i British Columbia. Den har ca 20 slektninger, inkludert lavlandet coyote mynte, Monardella villosa, som bor i California og Oregon, og noen arter av denne søtluktende urt bor i hver stat eller provins vest for de store slettene.
For å vikle tankene dine rundt fjellet pennyroyal, coyote mynte og de andre monardellas, tenk på dem som en mashup av mynte og merian eller oregano, pennyroyal lener seg mer mot myntesiden, coyote mynte (til tross for navnet) lener seg mer mot marjoram side.

Hvor finner du disse fantastiske urter?

For fjellet pennyroyal – som for posten, er ikke relatert til ekte pennyroyal, som er Mentha pulegium – åpenbart gå høyt. Jeg har aldri sett den under 1000 fot i Sierra, men det vil vokse så lavt lenger nord i Washington og British Columbia. Det topper ut ca 3000 fot, men jeg ser det sjelden høyere enn 2500 fot i Sierra. I sin sweet spot, rundt 2000 fot, kan pennyroyal være så vanlig at det er det dominerende bakkedekselet.

Coyote mint er en lavlandsplante, sjelden klatrer høyere enn 1000 fot. Jeg har en i nærheten av den høyden i El Dorado County, men de fleste av mine flekker er på gulvet i Central Valley.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.